porady związane z kupnem Skoda Octavia II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Baniadmx@op.pl
    Classic
    • 2011
    • 9

no ile taki program kosztuje ??

[ Dodano: Czw 07 Lip, 11 19:27 ]
    już znalazłem ze za 800 zł zrobi to a wie możne ktoś gdzie to zrobię w Tarnowie lub w pobliżu

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez [email protected]
      już znalazłem ze za 800 zł zrobi to a wie możne ktoś gdzie to zrobię w Tarnowie lub w pobliżu
      tu : http://www.compsport.pl/kontakt
      tylko nie wiem czy za 800 akurat
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

eee, co Wy macie z tym szóstym biegiem :?:

nie wiem jak w OII bo nie mam i nie jeździłem, ale miałem przyjemność z 6b w nowym scenicu(1.5dci) i jakaś masakra to jest :shock:
        te same obroty przy prędkościach jak u mnie, no może minimalnie mniej na tej szóstce ogólnie żadna różnica, poza tym że częściej się sięga po lewarek :idea:

mam nadzieje że w OII to jest ta sama piąkta + szósty

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
          mam nadzieje że w OII to jest ta sama piąkta + szósty
          w BKD przełożenia pierwszych 5-ciu biegów są podobne do tych w BXE + 6 i tego nam brakuje

czyli tak jak masz nadzieje
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Rok z Bagien
            L&K
            • 2010
            • 1172

beaviso

Kwestia norm prawnych i ich przestrzegania to min. kwestia kultury prawnej każdej osoby. Albo się ją ma albo nie. Panie nieprzepisowy.

Co do pojazdu.
            W Twojej krytyce O II, moim zdaniem, pojawia się element braku logiki i konsekwencji.

Pojeździłeś 150 km dieslem i teraz uważasz, że 105 km "szału zdecydowanie nie robi". :shock:
            No nie ! Naprawdę ? 150 km diesel jeździ lepiej od 105 km ? :shock:

Odkupiłeś pojazd z firmy, w której pracujesz. A zatem wiedziałeś co kupujesz i jak się tym jeździ, jaki jest poziom głośności, ile ma koni i biegów ?
            Teraz krytykujesz hałas, poziom wyciszenia, brak 6 i mocy.

Sorry 1: ale to nie jest krytyka tylko krytykanctwo.
            Ten samochód tak został skonstruowany i w takiej specyfikacji wystawiony na rynek. Albo akceptujesz tą specyfikację i kupujesz albo nie.

Sorry 2: jeśli uważasz, że 105 konny diesel w samochodzie wielkości i ciężarze O II winien zrywać asfalt przy 150 km/h to jesteś w grubym błędzie.

Dla mnie (a każdy ma swoje własne preferencje i oczekiwania) ten silnik jest wystarczający do codziennej jazdy. Brak 6 biegu wcale mi nie przeszkadza.

Hałaśliwy jest (szczególnie rano), ale wiedziałem o tym i zaakceptowałem ten fakt. Jest to powszechnie znane.

Brak mocy uzupełnię po zakończeniu gwarancji. Ten silnik daje taką możliwość (oczywista oczywistość).

I na koniec. Wszystko można zrobić lepiej, szybciej, sprawniej, ciszej, z DSG z 7 biegami, itd. Tylko, że to wszystko ma swoją cenę. Niektórzy mówią, że ta cena nazywa się Audi. Ja nie wiem, nie miałem i chyba mieć nie będę.

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rok z Bagien, zgadzam się z Tobą

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez beaviso
                Poza tym kiepsko nadaje się do stałej jazdy po autostradach (tzn. z prędkościami nie schodzącymi poniżej 140 km/h.
                A ile razy jeździłeś autostradami z takimi prędkościami? Bo z mojego doświadczenia jazda OII 1.9TDI 105KM z prędkościami 150-160km/h po autostradach z czterema osobami i bagażami nie robi na niej żadnego wrażenia.

Wiesz, wiadomo, czym mocniejszy lepszej klasy samochód tym wygodniej i ciszej, ale chyba świadomie kupiłeś OII 1.9TDI :wink: .
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Philu
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 172
                  • Toyota

A mi tam się dobrze jeździ i po autostradach z większymi prędkościami i po normalnych drogach. Przy 150 jest 3000 obrotów, więc nie jest wcale tak źle.
                  Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• Biszczu
                    RS
                    • 2011
                    • 5567

mam 1,9 TDI BJB i jakoś nie przeszkadzam mi to, że:
                    1) trochę głośniej chodzi
                    2) nie ma 6 biegu (jeździłem KIA z 6 biegiem i jakoś wielkiego szału na mnie nie robi)
                    3) brak mocy? a co to jest rajdowe auto do poruszania się po torach wyścigowych?

Ważne jest to, że m.in:
                    1) mało pali
                    2) jest silnikiem praktycznie bezawaryjnym

Nie wpadajmy ze skrajności w skrajność. Nie podoba się O2 trzeba kupić audi ma zdecydowanie więcej niż O2 i zdecydowanie wyższą cenę
                    "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Po co kupowac 0II z 1,9 jak takie liche przyspieszenie.....lepiej kupic np merca 320 E bo w cenie octavii juz sie takiego kupi - tylko koszty utrzymania x....... Wiec jak juz gdzies pisalem ja wole raz na 1 tys tankować.....niz z innymi autami przesiedziec u mechaników lub 2,5 tys płacic za amortyzator :diabelski_usmiech
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

piotrek_os, o to to to :lol: ja tankuję raz w miesiącu
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• beaviso
                          Elegance
                          • 2010
                          • 767
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rok z Bagien

Cieszę się, że jesteś tak bardzo "kulturalny prawnie" i na pustawej autostradzie Twoje silne normy moralne (albo strach przed karą) nie pozwalają Ci pojechać licznikowego 150 km/h. Ja jednak mam polski, a nie skandynawski charakter. Pocieszę Cię natomiast, że gdybyś spotkał mnie na drodze, to zaliczyłbyś mnie do kierowców uprzejmych, bo zazwyczaj codziennie spotykam się kilkukrotnie z podziękowaniami. Może na tym zakończmy ten konkretny wątek - i szerokiej drogi

O2 kupiłem, bo cechuje się świetną funkcjonalnością. Samochód wyjątkowo mi pasuje na co dzień swoją wyjątkową użytecznością i poręcznością. Octavia nie irytuje mnie niczym w kwestii obsługi/ergonomii, czego nie można powiedzieć choćby o drugim aucie (tym z dieslem 150KM), gdzie idiotyzmów i niedopracownych elementów nie brakuje. Tak jak mówiłem, miałem okazję kupić w bardzo dobrej cenie egzemplarz w fantastycznym stanie i jeżdżony przeze mnie od nowości. Przy zakupie auta używanego jest to ważniejsze od wielu innych parametrów, w tym osiągów. A poza tym najzwyklej na świecie przywiązałem się wyjątkowo mocno do tego autka. Gdybym miał kupić zupełnie nowy samochód, gdyby było mnie na to stać, to na pewno szukałbym innego zestawu i w ogóle nie byłby to klekot. Ale gdy inwestuje się pieniądze w auto używane, to jego pewność pochodzenia i stan techniczny są ważniejsze niż inne cechy. To się nazywa rozsądny kompromis.

Powyższe jednak nie oznacza, że miłość jest ślepa. Widzę pewne wady i mówię o nich otwarcie komuś, kto dopiero chce kupić ten samochód i ma jeszcze wybór przed sobą, może zatem uniknąć błędu. Jeśli więc zamierza np. regularnie jeździć za granicę, to powinien wybrać inny silnik. Zresztą na codzienne nawijanie setek kilometrów po Polsce - także. Bo BXE można najlepiej określić stwierdzeniem "dużo hałasu o nic".

Hałaśliwość samochodu - nie mam na myśli porannego odpalania. Mam na myśli szybką jazdę. Silnik i szumy powietrza są głośne. Wyciszenie pozostawia wiele do życzenia (nie hałas silnika, tylko jego wyciszenie). Za to auto bardzo dobrze się prowadzi, ma pewny układ kierowniczy z degresywnym wspomaganiem. To duży plus. Minusem jest natomiast duża podatność na boczne podmuchy wiatru (i to w hatchbacku).

Co do braku mocy i jej uzupełniania. Gwarancja już mi się skończyła. Jednak im więcej czytam to forum, tym bardziej przechodzi mi ochota na jej uzupełnianie, bo myślałem że 1.9 jest niezniszalny, a coraz częściej widać, że niestety nie jest. Wolę dłużej pojeździć.

A co do ilości biegów - każdy ma swój styl jazdy. W moim wachlowania jest sporo. Zarówno redukcji, jak i uspokajania jazdy. Z tym ostatnim wiąże się, że wielokotnie wciskałem sprzęgło i sięgałem do lewarka, bo chciałem wrzucić kolejny bieg... którego nie ma. Bo ucho podpowiadało, że silnik chętnie odpuściłby nieco obrotów. To mówi samo za siebie, że czegoś tu jednak brakuje. Zresztą nie ja jeden, mojej żonie też się to zdarza, ma podobny styl. I to nie tylko w O2 BXE. Ten sam numer robiliśmy już przed laty, w zaledwie 60-konnym Golfie, też zdarzało się szukać nieistniejącej "szóstki." Ale może to my jesteśmy wyjątkowi, bo zdarzało nam się zaliczyć nawet i taką wpadkę, że w aucie ze skrzynia 6-biegową łapaliśmy w trasie za wajchę i, po zorientowaniu się, wybuchaliśmy śmiechem -"co, siódemki szukasz?" Może pora przesiąść się do ciężarówki.

M.
                          666 4U

Komentarz

• wielb
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 188
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A miało być o poradach z kupnem to myślałem, że to dla tych, co jeszcze nie kupili. Jak już ktoś kupił a się nie podoba to trzeba się wypłakać gdzie indziej, bo temat się przekształcił w akademickie rozważania na temat kultury jazdy

Jak ktoś potrzebuje zajebiście dużo mocy i komfortu to proponuję Maserati.
                            :diabelski_usmiech
                            O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• beaviso
                              Elegance
                              • 2010
                              • 767
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W toku wymiany zapytań i odpowiedzi założyciel wątku zadal pytanie:
                              witam a mam jeszcze pytanie kto ma skode z 1.9 tdi , bo taki kolega mi powiedział ze skody z tym silnikiem są mułowate czy to prawda
                              Zatem dyskusja jest uzasadniona.
                              Moja opinia w pigułce: Jest dość mułowate. Szczególnie powyżej 120 km/h lub przy pełnym obciążeniu.

M.
                              666 4U

Komentarz

• PiterNZ
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 389

Posiadam O II 1,9 TDI moja opinia nawet przed chipem nie była mułowata przy normalnej jeździe nawet przy komplecie pasażerów z bagażem, zasadniczo licznikowych 140 nie przekraczam.
                                Bez ruszania z piskiem czy ścigania się ale przy wyprzedzaniu innych aut, nie kolumn.

Teraz jest po chipie - solidny warsztat z hamownią, chipowanie w granicach zdrowego rozsądku - i przyspieszenia jak dla mnie super.

PS Apropo mocniejszych aut, "wybrani" kierowcy twierdzą, że silnik 2,5 litra w benzynie to do spokojnej jazdy i dynamicznym by go nie nazwali stąd mułowatość to jednak subiektywne pojęcie.

Komentarz

• Baniadmx@op.pl
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 9

Witam kolega podał mi stronę http://www.compsport.pl/kontakt , dziś tam dzwoniłem i za program wołają sobie 1500 zł dla mnie to trochę dużo , znajdę coś tańszego w okolicach Tarnów i do ilu KM podkręcić żeby samochód w miarę chodził a nie odbiło się to za bardzo na silniku .
                                  pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...